Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

Olika grader av må-dålighet kräver olika strategier. När man mår som allra sämst är den viktigaste strategin att uppmana tillräckligt med energi för att ens orka stå upp och andas samtidigt. Lyckas man med det är det sannerligen en bedrift, vissa gånger. Genom en hel resa från botten av botten av avgrundens botten, till att faktiskt känna sig ganska stabil och vardagslycklig, finns det anledning att använda sig av väldigt många, olika strategier.

Jag har nått en grad av tillfrisknad där jag tycker att det börjar bli dags att sätta lite form på mitt liv. Sedan många år tillbaka har jag inte direkt något liv. Jag går här hemma, pillar mig i naveln, tittar på tv-serier, bloggar (vilket i och för sig är både kul och givande), går ut med hunden, klappar katterna… that’s about it.

Då är ju frågan – hur tusan skapar man form och fason på ett liv som är så form- och innehållslöst?

Jag har en väldigt abstrakt tankevärld och behöver ha en strategi som fungerar för mig. Det finns det. Jag har redan en strategi som jag använt mig av i perioder under mitt liv. Den finns tillgänglig i lite olika varianter, men den mest lättillgängliga (både i att få tag på och att förstå sig på) tror jag är den som kallas the Secret.

The Secret är ett tankesystem som går ut på att det man tänker, attraherar/skapar man in i sitt liv. Det kan låta väldigt enkelt, men är betydligt svårare i praktiken. En normalt funtad människa kan vara fullt kapabel att lära sig det här på bara en stund, men en person som lever med psykisk ohälsa och/eller missbruk, har det inte fullt lika lätt.

Kortfattat kan man förklara det med att man behöver lära sig att tänka, men framför allt, känna positivt. Det är här det blir klurigt för oss som lever med psykisk ohälsa och/eller missbruk. Vi är inte vana att tänka och känna positivt, och det är inte heller säkert att vi ens klarar av det.

Om man gillar och tror på sådant som magi (Wicca, Reiki, healing och annat) så kan man dra en parallell mellan the Secret och utövandet av magi. I praktiken handlar det om att forma och rikta sin vilja och energi, samt att tillåta att det man önskar faktiskt tar form. Den enda skillnaden mellan the Secret och annan magi är hur man bär sig åt – vissa metoder kräver redskap, andra metoder är rent mentala och känslomässiga.

Jag ska inte ge mig in på att utbilda dig i hur man bär sig åt. Känner du dig intresserad får du ta reda på det själv – men jag kan skicka dig till en bokhandel där du kan köpa den första boken (och den enda jag har) om det här sättet att aktivt och medvetet använda sina tankar till att styra, forma och skapa sitt liv.

Det man bör vara medveten om och förstå, är att man inte är misslyckad om det inte blir som man har tänkt sig. Jag vet att det för ett gäng år sen skrevs en del artiklar och krönikor om faran med att ge sig in i det här sättet att tänka; att man känner sig skyldig om man inte lyckas tänka fram det man vill ha. Och det kan man göra. Jag är verkligen ingen expert, men jag tror att ett misstag som är väldigt lätt att göra är att förvänta sig att man ska få i detalj det man vill ha – och jag tror inte att det fungerar riktigt på det viset.

Sen ska man också veta och förstå att den här boken är väldigt amerikansk. Den är kommersiell och författaren tjänar pengar på att många vill lära sig de här sakerna. Man får ta innehållet precis som man vill, men faktum kvarstår – systemet fungerar, om man gör det till sitt eget.

För min egen, personliga del tänker jag att jag ska tänka och skapa mitt liv i väldigt lösa ordalag. Börjar jag tänka i detaljer tror jag att jag kommer att bli besviken – det blir aldrig som man tror och tänker sig. Lösa ordalag som täcker stora områden. Till exempel – jag vill vara lycklig. HUR och av vilka anledningar jag är lycklig spelar mindre roll; jag vet bara att jag vill vara lycklig.

Ett par tips till den som vill ge sig på att forma och skapa sitt liv utifrån the Secret;

  • Skriv ner minst tre saker per dag som du är tacksam för. Det här har jag skrivit om förut, även om det var länge sen – det ger väldigt bra effekt om man gör det, helst varje dag under en längre tid.
  • Skaffa en liten låda – skriv ner en sak du önskar dig på en lapp och stoppa ner i lådan. Därefter kan du lämna alla dina tankar om det du önskar dig och lita på att du – så småningom, kommer att få det. Om jag var du skulle jag låta bli specificerade saker och hålla mig ganska öppen i mina önskemål.

Nåväl. Nu har jag i alla fall berättat om den strategi jag tänker använda mig av för att få lite form och allmän sprutt på mitt liv. Hur det kommer att gå har jag ingen aning om – men jag lär ju inte få reda på det om jag inte provar.

Nu ska jag ge mig på att leta rätt på min kopia av boken! 🙂

 

Arkiv
Translate