Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

Under mitt liv har jag haft många tillfällen när det mesta har sugit, eller jag bara har haft lust att boosta mitt ego. Förstnämnda har nog varit den främsta anledningen, dock, till att jag ansträngt mig för att för egen maskin försöka lyfta mig ur den absolut värsta känslomässiga misären. Jag tänkte att jag skulle tipsa om de verktyg jag använt, mest bara för att jag kan tipsa om dem. ^^ De flesta av dem går ut på ungefär samma sak, och det handlar om att hitta saker man dels är tacksam för, men också saker man är extra nöjd med hos sig själv.

Det första du ska göra är att ta ett skrivblock eller köpa dig en fin skrivbok. Den kan du använda till allt ditt egoboostande. Använd en sida per dag (eller mer), oavsett om du bara skriver en rad eller vill fylla flera sidor. Därefter är det bara att välja och vraka mellan nedanstående tips – eller hitta på egna, effektiva saker att skriva om. Tipsa mig gärna om du kommer på nåt jag själv inte kommit på =)

  • testa att varje dag under en veckas tid, skriva ner minst tre saker du är tacksam för. Det kan vara vad som helst; att du har ett överblivet äpple i kylen, att din stereo funkar efter 15 år, att du har goda vänner – vad som helst.. I slutet av veckan kan du titta igenom dina anteckningar och se att det faktiskt finns saker i livet att vara glad och tacksam för. Fokusera också på den känsla du får i kroppen när du funderar över de saker du är tacksam för. Tro mig – man blir gladare 🙂
  • ägna en annan vecka åt att varje dag skriva ner minst tre saker du är nöjd med hos dig själv. Det kan vara sånt du är bra på, saker du gjort som du är stolt över, saker i ditt utseende du gillar (jag är t ex väldigt nöjd med mitt hår och mina tummar).. det spelar inte så stor roll vad det handlar om – så länge det är positivt och handlar om dig. Det här, kan jag garantera, är en egoboost utan dess like. Faktum är att just den här övningen är något jag fått mig själv att gå in i toppar av – och de har varat länge (upp till två veckor åt gången – men då har jag ju förstås hamnat i en sjujävla dal efteråt).
  • om man ägnar en längre tid åt någon eller båda av de här övningarna, kan det vara väldigt intressant att med regelbundenhet läsa igenom sina anteckningar och göra en utvärdering. Vad är det man fokuserat sin tacksamhet eller positiva tankar om sig själv på? Finns det ett mönster i det hela? Kan man lära sig nånting av det?

Alltså, jag lovar er.. det här är jättespännande att syssla med. Det är nog minst ett par år sen jag gjorde nåt liknande senast, men nu när jag tänker på det funderar jag faktiskt på att sätta igång igen. I alla fall ett tag.

Ni får jättegärna kommentera och komma med egna tankar om hur man kan boosta sitt ego – speciellt när man mår som sämst.

Puss på er! <3

Arkiv
Translate