95 versus 5 procent

Jag minns faktiskt inte hur gammal jag var när jag första gången var medveten om att jag lever mitt liv ungefär 95% inne i huvudet, och resterande 5% genom ögonen (utåt, alltså). Jag är helt säker på att jag sade det till en kompis när jag var runt tjugo, men jag torde ju rimligen ha varit medveten om det tidigare. Det här är oerhört förknippat med begrepp som att vara närvarande, vara frånvarande, vilket jag vet att jag har skrivit om förut.

Just nu är jag oerhört frånvarande. Trots att jag äter hormoner för klimakteriet, har jag ändå perioder om några dagar åt gången när min hjärna vägrar låta mig somna när jag gått och lagt mig. Nu har jag haft tre, fyra dagar på raken när jag ligger vaken i flera timmar utan att somna. Det som händer är att jag sover längre för att kompensera, och att jag trots det blir fruktansvärt trött till slut. Igår och idag har jag varit helt slut, och som resultat blir jag också – frånvarande. Jag vänder hela mig själv inåt, vilket dock inte ska misstas för att vara introvert. Det här är något helt annat. Det är som att jag vänder hela min blick inåt.

Jag tänkte på det för en stund sedan när jag betraktade hunden som ska vara här med mig och katterna i några dagar (när husse gifter sig), medan han drack vatten. Trots att han bara var någon meter ifrån mig, kändes det som flera mil.

Det är fruktansvärt irriterande att vara så inåtvänd. Jag skulle inte säga att jag nödvändigtvis mår på något särskilt sätt. Varken bra eller dåligt. Jag är bara – inåt. Det är en oerhört märklig känsla, och just nu är den dessutom extremt irriterande.

Det är nämligen så att just nu pågår det väldigt mycket i mitt huvud – som är bra. Jag fick reda på igår att hunduppfödaren av den ras jag vill ha, kommer att para sin tik någon gång under oktober/november, vilket förhoppningsvis leder till valpar någon gång efter nyår. Bara det borde göra att min känsla av närvaro kickar in rätt hårt, men – nej. Inte heller känner jag mig särskilt närvarande av att jag startat upp en ny blogg vars syfte är att bygga mitt liv på det sätt jag vill ha det. Är du intresserad – besök Shewolf.se.

Jag har inget emot att vara inåtvänd på det sätt jag är till vardags. Det är ju så jag är van att leva, så det gör inte så mycket. Men faktum är att jag skulle vilja att procenten jag lever utanför mitt huvud kunde bli några fler än fem. Om det kunde bli femtio så vore ju det fantastiskt.

Jag vet bara inte riktigt hur jag tar mig dit. Inte förväntar jag mig att du som läser det ska ha koll heller. Det är svårt för mig att förklara precis hur det känns och hur skillnaden är mellan hur jag ser till vardags, och hur jag ser när jag är såhär inåtvänd. Det påminner en del om att vara frånkopplad, som jag har beskrivit i samband med pms och mens. Fast det är inte riktigt samma sak, det heller. Det är mer som att sväva runt i tomrummet mellan kropp och själ, fast på insidan av ögonen i stället för någon annanstans. Eller för den delen, som att kroppen går på autopilot, men jag är inte riktigt där.

Fördelen med det här är att det har hänt förut. Det kommer att ge med sig, troligen när jag har fått sova ordentligt en eller ett par nätter. Jag ser fram emot det, för när jag går runt på det här viset – även om det inte nödvändigtvis är otäckt, är det inget jag njuter av. Och min plan är att jag vill njuta av mitt liv hädanefter, och jag tänker go to quite the length to do it.

Så därför är ett av mina delmål att försöka hitta sätt som fungerar för mig, att vara ner närvarande. Och då tänker inte jag på mindfulness, eftersom jag inte riktigt gillar det, utan andra saker. Vad vet jag inte än, men det här med att leva med djur är ett av dem. Hundar kräver mer närvaro än katter. Det är i alla fall min upplevelse av det, efter cirka femton år med katter och tio år med hund.

 

Categories: