Välkommen
Det här är min blogg om livet med bipolär sjukdom, typ II. Här delar jag med mig av det mesta, både bra och dåligt.

Trevlig läsning! =)

/Malinka P.
Translate

Arkiv
Bloggstatistik
  • 13 880 besök
Bli månadsgivare

Här kommer jag att samla all information jag kan hitta om olika former av stöd och hjälp man kan få som bipolär.

Personligt ombud

Det här är det första jag skaffade mig när jag fått min diagnos. Jag hade behov av hjälp i lite diverse frågor – sånt som deklaration, att hitta fram till handläggarna som hanterar boendestöd, och lite annat smått och gott. Att ha ett personligt ombud är kostnadsfritt, och de jobbar utanför alla myndigheter och liknande. Den hjälp man kan få är t ex vid besök hos läkare, försäkringskassan eller andra myndigheter, om man vill ha stöd och hjälp att komma ihåg saker eller liknande. De personliga ombuden kräver ingen diagnos för att hjälpa till, utan går på hur man säger att man mår.

Det är kommunerna som har ansvar för personliga ombud, så ta kontakt med växeln i din kommun och fråga, eller besök deras nationella hemsida för mer information.

Boendestöd

Om man tänker sig boendestödet som ett slags hemhjälp, fast tanken är att den som kommer på besök inte ska utföra aktiviteterna hemma, utan det är man själv som gör. Ens boendestödjare ska fungera mer som coach, pusha och stötta för att man själv ska ta tag i de saker man vill/behöver ha hjälp med. I skrivande stund finns det både kommunala och privata utförare inom boendestöd, men beroende på hur det går i valet den 14 september får vi se vad som händer med den saken.

Ett boendestöd kan för övrigt hjälpa till med många saker. Det kan handla om att komma igång med städning hemma, att faktiskt fortsätta städa, att handla och laga mat, att komma igång med si eller så… Kontakta din kommun och den handläggare som hanterar boendestöd för att prata igenom just din situation.

Här kan du läsa vad Wikipedia har att säga om boendestöd.

God man/förvaltare

Jag har ingen egentlig erfarenhet av det här, utöver det faktum att min mormor hade en god man, och jag tror att min pappa var god man åt farmor innan hon gick bort för några år sen. Men som jag tolkar det är att både en god man och en förvaltare är att ta det här med personligt ombud några steg längre. Där ett personligt ombud bara fungerar som stöttning, men man själv får ta alla beslut och vara den som faktiskt gör saker, så har både en god man och en förvaltare möjlighet att ta beslut och att göra saker i ens namn, beroende på hur överenskommelsen ser ut. Min bästa kompis har en förvaltare, och såvitt jag vet funkar det bra – för henne. Att ha en förvaltare innebär i princip (som hon säger) att man omyndigförklarar sig själv, och känner man att man har behov av det så är det ju skitbra.

Personligen kommer jag nog snart att ansöka om en god man, som inte alls i samma utsträckning kan besluta på samma vis eller i samma omfattning om vare sig ekonomi eller annat. Men jag har behov av lite stöd och hjälp på olika vis, så jag tror att det kan vara både bra och skönt. Faktiskt framför allt skönt – att inte behöva ta itu med allt det där som är jobbigast av allt, så att man kan lägga den energin på att må bättre.

Här kan du läsa mer om både god man och förvaltare hos Sveriges domstolar.

Stöd mig via Swish
Som sjukpensionär på lägsta ersättningsnivån blir man snabbt fattig. Gör en punktinsats och stöd mig via Swish för att underlätta min vardag. Swisha ditt bidrag till 0700 10 25 78 (jag vill inte bli uppringd av telefonförsäljare).

Dela mina inlägg
Om du tycker att det jag skriver om, fotograferar eller pratar om, är viktigt på något sätt är ett av de bästa sätt du kan hjälpa mig på - att dela. Dela på Facebook, dela på Twitter, LinkedIn, Google - på alla sociala medier där du finns.

Stort tack på förhand! <3

@ Society6Society6

Nu kan du köpa ascoola prylar med mina fotografier som tryck. Jag pratar skal till Iphone, duschdraperier, badmattor, resemuggar och mycket, mycket mer.

Klicka på bilden ovan så kommer du raka vägen till min butik på Society6. Kolla in emellanåt - det kommer fler bilder allt eftersom! =)