Uppväxt med en narcissist

Jag fick för mig att ställa frågan om det finns fler som växt upp med en narcissist till förälder, i en Facebookgrupp jag är med i. Det visade sig finnas en hel drös personer som också växt upp med en narcissist, och jag bedömde det finnas ett såpass stort behov av samtal och utbyte av erfarenheter att jag startade en ny FB-grupp för personer uppväxta med en narcissistisk förälder.

Här kommer du till gruppen
Uppväxt med en narcissist.

Om man känner sig träffad rätt in i hjärtat av detta, finns gruppen att finna här. Den är privat, så ingen annan än medlemmarna ser vad som skrivs. Allt som skrivs i gruppen, ska stanna i gruppen. För mig är det viktigt att medlemmarna ska kunna känna sig trygga med att ingenting kommer ut – trots allt är det rätt privata grejer som kommer att behandlas därinne.

Jag är med i en annan FB-grupp för personer som befinner sig i eller tagit sig ur relationer med narcissister, men den har en helt annan inriktning, och dessutom har jag lite svårt för de blogginlägg som delas. Inte för att innehållet nödvändigtvis är dåligt, men för att de verkar vara direkt översatta från engelska med Google translate, och det gör att svenskan blir så himla dålig (och ja, jag är fruktansvärt kinkig).

Jag ville skapa en grupp för personer som just växt upp med en eller flera narcissister. Jag har förvisso ingen direkt erfarenhet av att ha en kärleksrelation med en narcissist, men jag inbillar mig att det är skillnad på att ha växt upp i en normal familjesituation och en dysfunktionell sådan. Det är skillnad på hur grundförutsättningarna skapas och hur kunskapen om hur man lever, hur man älskar, hur man hanterar känslor och så vidare, jämfört med att ha lärt sig det från början och därefter gå in i en relation med en narcissist. Det innebär inte att det ena är vare sig bättre eller sämre än det andra, bara annorlunda.

För att gå med i gruppen behöver man ansöka om medlemskap och svara på ett par frågor. Jag har gjort så, eftersom det känns viktigt att de personer som kommer in faktiskt har den här bakgrunden och dessutom förstår vikten av att följa de enkla gruppreglerna.

Gruppen är helt spritt, språngande nykläckt, men jag hoppas att den kommer att växa sig stor och stark. Det är otroligt tragiskt att det finns såpass många som har den här bakgrunden, men så mycket viktigare att kunna hitta plattformar för att hitta andra, dela erfarenheter, tips, råd och så vidare. Det här är gjort väldigt spontant, så vi får se vad det blir av det. Men kanske, på sikt, att jag kan få arslet ur och skriva mig en bok till om hur man kan bära sig åt för att tillfriskna från den här typen av relationer. För tillfrisknande är precis vad det gäller. Ingen relation med en narcissist är enkel, och det är långt ifrån en dans på rosor att växa upp med en sådan.

Det här inlägget är mest till för att jag ska kunna skvallra om att jag har gjort det här. Och som sagt var; har du växt upp med en narcissistisk förälder, oavsett om du är man, kvinna eller något annat, eller om det var din mamma eller pappa (eller kanske syskon, mor-/farförälder eller någon annan närstående), är du varmt välkommen.

Jag hoppas att vi inte ses därinne, men gör vi det hoppas jag att du känner dig hjälpt av gruppen. ♥