Mediciner och kosttillskott

Det här med mediciner är ju ett aber. Helst av allt skulle jag vilja slippa äta medicin helt och hållet. I brist på att kunna låta bli helt och hållet, får jag lov att acceptera att jag kanske faktiskt måste äta mediciner i någon grad. Däremot kan jag ju välja att äta så få mediciner som möjligt, och så låga doser som möjligt.

Jag vill ju gärna tro att man i ganska hög grad kan påverka sin hälsa, både psykisk och fysisk, genom vad man stoppar i munnen. Jag har ju ett sockermissbruk som jag efter ett helt liv fått kontroll över genom LCHF. På grund av en hel rad anledningar som har med näring att göra, är det inte helt säkert att man (läs; jag) får i sig allt man behöver genom maten – framför allt inte när man som jag måste utesluta en del saker på grund av risken att trigga mitt missbruk igen. Därför, bland annat, har jag ju (som jag skrivit om förut) också börjat äta en del kosttillskott.

Jag är faktiskt lite smått fascinerad över det faktum att det ena man stoppar i sig påverkar det andra i kroppen, som i sin tur påverkar det tredje och det fjärde. Det vore ju lögn och ont förtal att säga att jag kan något om allt det här, men jag känner mig lagom intresserad för att prova lite olika kosttillskott och se vad de ger för effekt. Jag roar mig med att läsa om olika vitaminer och annat som vi behöver, och se vad de påverkar. Därefter funderar jag på vad jag anser att jag kan behöva och vilka delar av min kropp och min funktionalitet jag vill påverka – och så väljer jag tillskott efter det.

Och faktum är att jag äter hellre fler kosttillskott än jag äter mediciner.

Ett skäl till att jag skulle vilja låta bli att äta Litium är att jag, trots att jag äter en rätt låg dos, känner att jag är luddigare i huvudet än jag skulle vilja vara. Mindre klartänkt, är nog ett bättre sätt att uttrycka det på. Helt utan mediciner är jag klartänkt – med framför allt Litium blir jag luddigare i skallen, och jag gillar inte det. Därför har jag fuskat ett tag och minskat ner på min dos med en tablett för att se hur det fungerar.

Bara för någon dag sen insåg jag att jag nog kanske faktiskt måste äta Litium, vare sig jag vill eller inte. Jag har nämligen hamnat efter med min bilförsäkring, och min förmåga att hantera det känslomässigt på ett vettigt sätt är aningens undermålig. Det är inte katastrof, och jag kommer att lösa det på något sätt – men vissa dagar har jag en förskräcklig ågren över det. Så jag har faktiskt ökat på med den där tabletten jag tog bort, igen.

Men det som är intressant är någonstans ändå att det är fullt möjligt att påverka sitt mående med hjälp av så vettig mat som möjligt, samt kosttillskott. Just nu har jag alldeles precis igår, faktiskt, börjat äta B-vitaminer. Jag har läst mig till att det är bättre att äta renodlade B-vitaminer än ett B-komplex, så jag har köpt hem B5, B6 och B8. Min plan är att påverka bland annat kvalitet på hår, hud och naglar, samt förhoppningsvis min kropps förmåga att omvandla kolhydrater och fett till energi (så jag blir piggare), samt att minska stress och på det stora hela må bättre.

Jag gillar tanken på att genom kost och tillskott kunna påverka bland annat min förmåga att tänka rationellt, att inte påverkas så oerhört av motgångar, att kunna tänka positivt och att kunna skapa min verklighet genom sättet jag tänker. Den förmågan hos mig har varit oerhört skadad i rätt många år på grund av just bipolariteten. Det kan tyckas löjligt och fånigt av den som är oinsatt, men när man lever med bipolär sjukdom och som jag har mest problem med depressiva skov, är förmågan att tänka positivt oerhört nedsatt. För att inte tala om förmågan att agera på eventuella positiva tankar.

Jag tror inte att jag kommer att bli någon avancerad biohacker, men jag hoppas att jag allt eftersom kommer att hitta bra och effektiva sätt att kunna hålla mitt behov av medicinering på så låg nivå som möjligt. Jag vill vara mig själv i så hög utsträckning som möjligt, och jag vill ha så stor förmåga, funktionalitet och så vidare, som möjligt.

Det är väl inte att begära för mycket?

Här har jag handlat kosttillskott:

Bulk Powders
(svensk butik, snabba leveranser, stora rabatter)

iHerb
(amerikansk butik, billigt och gratis frakt, lång leverans, risk för tullavgifter)