Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

Jag har läst en bok. Bara det i sig är värt att notera, eftersom jag inte varit förmögen att läsa en hel bok – framför allt inte i ett sträck, på åratal. Jag minns inte hur många år sen det är jag ens försökte läsa en bok, men det är definitivt mer än fem. Och nu har jag sträckläst en hel bok. Helt otroligt. Vad som är ännu mer otroligt, är vilken sorts bok det är. Den heter Hormonbibeln och handlar om – hormoner. 🙂

Jag känner mig som en papegoja när jag säger att jag aldrig någonsin varit ett hälsofreak, eller ens i närheten av intresserad av hälsa eller kroppen på något som helst sätt. Men den här boken har fått mig att inse ett par saker jag inte ens funderat över tidigare – nämligen att alla kroppar har både gener och hormoner, och att dessa styr precis ALLT i hur vi fungerar (eller inte fungerar, för den delen). Jag har också insett att vi genom vad vi stoppar i oss kan påverka och styra hur våra hormoner (och i slutänden gener) fungerar – och jag är helt fascinerad.

Jag menar – ni vet ju själva hur dysfunktionella vi är, vi som lever med bipolär sjukdom. Jag säger inte att man nödvändigtvis kan bli frisk från sin bipolaritet genom att äta annorlunda eller äta kosttillskott, men jag misstänker att man kan hjälpa sig själv i ganska hög grad och optimera både kropp och knopp så att man kan bli det bästa man kan vara utifrån sina förutsättningar. Och vem vill inte vara det?

Så jag har bestämt mig för att jag ska fortsätta den bana jag slagit in på. Jag har börjat äta kosttillskott – det första jag gav mig in på är MSM. En av anledningarna är därför att jag läst mig till att det hjälper mot pms, och eftersom jag har en så fruktansvärt asvidrig pms tänkte jag att det kan vara värt att testa. Nu har jag ätit MSM ett tag, och dels verkar både min pms och mens ha försvunnit (vilket beror på att jag har en p-stav som hittills, sedan jag satte in den, inte har fungerat), dels upplever jag att jag blivit bättre i min allergi (är pälsallergiker, trots att jag har djur, och äter allergitabletter dagligen – särskilt när hunden släpper päls).

Jag tänkte inte skriva en uppsats om vad för sorts kosttillskott jag tänkte äta här – det kan man läsa mer om på Sockermissbrukaren.se, men det jag kan säga är att mitt främsta mål kommer att vara att optimera min kropp så att den når någon slags normal nivå. Jag har under hela mitt liv misshandlat min kropp genom att äta fel, vräka i mig framför allt socker i absurda mängder, att den förmodligen är ganska trasig från grunden ut. Därför känns det viktigt för mig att bygga upp mig själv så att kroppen kan fungera så normalt som möjligt.

När jag nått dithän kan jag börja fundera på om jag vill göra något annat/mer. Tror inte att jag kommer att bli ett träningsfreak, men you never know

På många sätt känns det som att det är för tidigt att säga, men jag kan ändå inte låta bli att känna som att det här är rätt väg att gå för mig. Jag känner inte riktigt igen mig i den situation där jag befinner mig, eller den person jag är just nu (och har varit i många år). Därför känns det ljuvligt att tänka och fundera omkring det här, och att steg för steg ta sig tillbaka till en funktionalitet jag trott att jag aldrig någonsin skulle kunna uppnå.

Ur ett rent ekonomiskt perspektiv misstänker jag att det kan bli kostsamt att stoppa i sig de kosttillskott jag vill ha/behöver, men å andra sidan så tror jag att det kommer att ge mer än det kostar. Vem vet – jag kanske blir såpass frisk och fungerande att jag kan börja jobba igen. Och då är det inte längre ett problem.

En av anledningarna till att jag berättar om det här är därför att jag anser att det behövs kännedom och kunskap om detta. Vården skulle ju aldrig få för sig att berätta om MSM och att det kan påverka pms, exempelvis. Men det finns många kvinnor som lider svårt av det, och som skulle tjäna på att känna till det här.

Är man intresserad rekommenderar jag att följa mig på Sockermissbrukaren.se, där jag kommer att skriva mer om hur jag tänker omkring kosttillskott, vad jag väljer att börja med, hur det fungerar för mig och så vidare.

Som det känns just precis nu – med risk för att bli en sån där skitdryg, positiv, äcklig människa. 😀 Jag ber om ursäkt på förhand, i så fall…

 

Arkiv
Translate