Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

Jag skrev ju häromveckan att jag funderar på att ta upp detta med Tarot igen. Nu är jag i full gång – tog fram flera lekar för några dagar sen och valde samma gamla som jag använt de senaste många åren. Jag gillar alla jag har, men just den är lättast för mig att läsa av. Och idag har jag tagit mitt första steg i mitt självläkande med hjälp av Tarot.

Jag är ju inte så intresserad av att “lägga tarot” på mig själv, utan jag använder tarotkorten för att bygga upp målbilder, eller för den delen, belysa hur jag upplever en situation ur olika perspektiv. Idag har jag valt ut tre kort ur Stora arkanan som belyser tre saker; min nuvarande situation, mitt mål, samt vad jag upplever hindrar mig från att nå mitt mål.

Eftersom det är så länge sen bad jag en gammal vän (som faktiskt lärde mig om tarot) komma med sin tolkning av de här korten utan att veta vad det handlade om, och hans tolkning är ganska precis exakt klockren såsom jag själv tänkte mig.

Så – med hjälp av tarotkort vill jag beskriva min situation såhär;

Nuvarande situation – The Tower (Tornet)

Tornet är på många sätt ett rätt obehagligt kort i Stora arkanan. Det står för en raserad tillvaro, förluster, händelser och skeenden som påverkar men är utanför det egna jaget. På det stora hela är det kanske en bättre representation av hur mitt liv såg ut för ungefär tio år sen – men på många sätt befinner jag mig i slutet av det här kortet, om det låter vettigt (det låter vettigt för mig). Med det menar jag att jag har genomlevt det mesta som har med Tornet att göra – jag har en bas kvar och jag har byggt upp nån centimeters fasad och börjat fylla tornet med innehåll igen, men kommer inte längre.

Mål – Wheel of Fortune (Ödeshjulet)

Livet går i cykler. Allting har ett början och ett slut, och varje slut är en början. Den cykel jag befunnit mig i under väldigt många år börjar gå mot sitt slut och jag börjar längta efter något nytt. För första gången på många år känner jag mig redo att gå vidare, att utvecklas, att bli och vara mer än jag kunnat under den här cykeln som pågår just nu. För ett gäng år sen kallade jag det att rida på vågor, fast det handlade i och för sig om kortare cykler, och kanske till och med om hypomanier – att rida på vågen när saker och ting händer och känns produktiva, liksom.

Det jag vill med det här specifika kortet är alltså att nästa cykel ska komma igång. Jag vet inte hur många gånger jag skrivit om att jag befinner mig i ett moment 22, att jag inte kommer någonstans, att jag står och stampar och så vidare. Vad jag vill att nästa cykel ska innehålla återkommer jag till, men det vore ju kul om den kunde komma igång någon gång.

Hinder – The Devil (Djävulen)

För mig står Djävulen för flera saker. I just det här sammanhanget främst som att jag är fastlåst i den här situationen jag beskrivit ovan – och att det som hindrar mig från att gå vidare främst är mina egna vanföreställningar. Jag menar det inte på ett psykotiskt sätt, utan att jag har bildat mig föreställningar om mig själv grundat i hur mitt liv har sett ut de senaste tio åren. Djävulen reflekterar dessa och visar mig den sämsta bilden möjlig av mig själv, vilket har två effekter. Dels gör det att jag själv reflekterar denna självbild utåt, dels är det den bild min omgivning får av mig. Inte särskilt smickrande, och det gör också att jag själv inte har någon kontroll.

-*-*-*-*-

Det här är bara början. Jag vet inte hur ofta jag kommer att roa mig med det här, men jag ska göra mitt bästa för att uppdatera här på bloggen när jag gör det. Inte så mycket för er som läser, utan för min egen skull. Dels för att faktiskt få arslet ur och faktiskt göra, dels för att det på många sätt är lättare att beskriva för någon annan hur jag tänker, än att bara skriva ner det för min egen räkning.

Det här är ett sätt att använda Tarot. Mitt sätt att använda Tarot. Mina tolkningar av de Tarotkort jag valt ut är mina egna. Vill man lära sig mer om Tarot och prova själv kan man klicka här – bokhandeln Vattumannen säljer både Tarotlekar och böcker om Tarot (samt otroligt mycket annat diverse inom andlighet, just).

Det var dagens aktiviteter inom personlig utveckling! 🙂 Nu ska jag ta ut hunden innan det är dags att sova med min snedvridna dygnsrytm.

Ha en fortsatt bra dag! 🙂

 

Arkiv
Translate