Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

En sak som känns viktig när man lever med bipolär sjukdom är ju just det där med personlig utveckling. Hur i helvete bär man sig åt för att ta sig framåt, för att hitta balans, lugn och ro och allt det där andra vi ändå ganska desperat strävar efter. Det jag kommer att berätta om nu är alternativ som i perioder har fungerat hyfsat bra för mig, och som jag efter rätt många års uppehåll ganska seriöst funderar på att återuppta.

Framför allt eftersom jag nu står utan terapi.

För den som har lärt känna mig på senare år kanske det här känns jätteskumt. Jag vet ett antal personer som upplever mig som väldigt skeptisk och rätt obstinat när det gäller vissa saker. Men det här är saker jag har sysslat med ganska intensivt under perioder i mitt liv, även om det är många år sen nu. Jag vill också säga att till skillnad från många andra upplever jag inget av följande som absoluta sanningar. För mig handlar det om verktyg att användas i arbetet för den egna personliga utvecklingen. Jag kommer att förklara allt eftersom.

Okay, så here we go.

Under perioder av mitt liv, och förhoppningsvis ett längre tag framöver, har jag använt mig av tarot och astrologi för att arbeta med mig själv.

TAROT

När man tänker på Tarot, tror jag de flesta tänker spådamer, dyra telefonlinjer man ringer för att få en tarotläggning som berättar för en hur ens liv ser ut, vad man ska göra i vissa frågor, och så vidare. Så tänker inte jag. Jag skaffade min första tarotlek när jag var dryga tjugo, och från början tänkte jag nog att jag skulle lägga tarot på andra. Men allt eftersom åren har gått, och framför allt sen min senaste omgång av intresse för det, har jag beslutat mig för att enbart använda det för egen del. Och jag använder det inte för att “lägga tarot” på mig själv, utan jag använder det snarare som ett verktyg för att visualisera målbilder och skapa ett fokus.

Det innebär att jag väljer ut de tarotkort som representerar känslor och energier jag vill ha i mitt liv, och så bygger jag ihop en slags målbild som består av tre eller flera bilder. Sedan kan jag fundera omkring dessa och gärna också skriva ner mina tankar. På så sätt samlar jag fokus omkring en viss känsla, ett visst sammanhang. Fördelen med det här är att man – det vill säga; jag, väljer vad jag vill fokusera på. Jag väljer sammanhang/situation och hur jag vill att den ska se ut. Genom att fokusera mina tankar på det här viset begränsar jag min tankevärld som i vanliga fall tenderar till att vara väldigt obegränsad, och därför flyter ut i ingenstans. Och let’s face it; ibland är faktiskt begränsningar enbart av godo.

ASTROLOGI

När man läser horoskop i dagstidningarna låter det ofta som att vad som står under ett tecken, passar alla. Ett fullständigt horoskop utifrån ens egna uppgifter är dock något helt annat. Och inte ens där anser jag att man ska se det som en statisk, oföränderlig sanning. Ett horoskop, anser jag, bör ses som en väldigt uppstyltad förteckning över ett väldigt stort antal delar av ens liv. Såsom stjärnorna står när man föds visar förutsättningar – därefter är det upp till var och en att göra de eventuella förändringar man känner att man vill eller behöver.

Fördelen med astrologi är att det är så tydligt. Ett horoskop består av många olika delar som belyser exempelvis självuppfattning, hur man projicerar sig själv gentemot omvärldens, ens sätt att förhålla sig till relationer, ens relationer till föräldrar, hur man hanterar olika sammanhang – och så vidare i all oändlighet. Man kan själv välja hur insyltad man vill bli i det hela, och hur djupt ner i detalj man vill gå. Men jag gillar att det är såpass tydligt och på många sätt fyrkantigt som det är – det gör att man kan välja vilken del man har lust att läsa om och grotta ner sig i just nu. När man känner sig klar eller har tröttnat är det lätt att gå över till nästa, eller bara en annan del. Oerhört praktiskt.

– * – * – * –

Annat som kan vara kul att veta är att många av de här instrumenten man kan använda, går in i varandra. I många tarotlekar, till exempel, används stjärntecknen som symboler för att förstärka och förenkla förståelsen och tolkningen av en bild.

Jag märker när jag skriver att jag har en rätt pragmatisk inställning till det här också. Poängen med det är, i alla fall för mig, att fortsätta öppna upp min förmåga att känna. Att lära mig hantera mina känslor. Att hitta ett fokus och ett sätt för mig att röra mig framåt.

Däremot så tror jag inte att detta är för alla. De flesta är nog ännu större skeptiker än vad jag är, och vill man inte “tro” så kommer det inte att fungera. Men det är upp till var och en att välja vad man vill lägga för betydelse och vikt i det hela. Nu har jag i alla fall redogjort för hur jag ser det, och hur det funkar för mig. 🙂

 

Arkiv
Translate