Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

Jag har redan skvallrat om detta på bloggen om sockermissbruk, men jag känner att jag måste göra det här också. Jag är naturligtvis inte ensam om att ha extremt dåligt med pengar, så det gläder mig att jag kan tipsa om något som hittills (hoppade på detta alldeles nyss) verkar helt jävla fucking fantastiskt. Det handlar om att slå två flugor i en smäll när det gäller mat – tjäna en slant och ta hand om matsvinnet.

Svaret heter food2change.

Det hela går ut på att den som har en inkomst på upp till 13 000 kronor i månaden, går med i föreningen food2change och betalar 500 kronor i halvåret. För denna peng får man möjlighet att hämta en matkasse från någon av de butiker som är anslutna till det här systemet – i veckan. En matkasse i veckan! Maten man får med sig hem är vad butiken i normala fall skulle ha kastat. Det är alltså inte dålig mat – den är bara inte normalfräsch, som man förväntar sig ute i butik. Ni vet alla gånger man tittar på löken eller paprikan och tänker att den ser ofräsch ut för att ligga framme. Men den är faktiskt inte dålig. Och det här gäller allt som butiken får för sig att göra sig av med.

Jag hämtade min första kasse i onsdags. Det var inte ens en kasse, utan tre. Det var jättemycket frukt som jag gav bort eftersom jag nu äter LCHF, är sockermissbrukare och så vidare. Men det var mycket annat också. Jag behöll en förpackning kycklingkorv, salami, massor med paprika, lite broccoli, en del kycklingpastej som jag inte kan äta själv på grund av kolhydrater, men som djuren äter med stort behag. Det är helt jävla sanslöst. Och det tuffaste av allt är att nästa vecka kan jag hämta en till matkasse. Veckan därpå en till. Och en till veckan därpå. Helt, HELT jävla otroligt.

Först, innan jag betalade de där 500 kronorna kändes det som en stor engångskostnad att slänga ut. Men alltså, i längden är det helt klart värt det. Det var som julafton att titta igenom kassarna när jag kom hem. Och snacka om möjligheten att kunna dryga ut och variera sin kost. Jag äter i princip samma sak jämt. Det här öppnar ju upp för helt nya grejer, bara sådär överlag.

Jag måste erkänna att jag är in awe inför det här. Jag vill ge all cred och mer därtill till de som står bakom food2change. En sån otroligt bra idé, som ger så mycket till så många. Det suger att det ens ska behövas, men när det nu behövs är jag och många fler med mig, så fruktansvärt glada och tacksamma att möjligheten finns. Det är svårt att släppa att jag kom hem med tre kassar mat utan att betala en spänn (ja, förutom medlemsavgiften, förstås), och att jag dessutom med både lätthet och glädje kunde vara generös och dela med mig. Jag gav bort mer än jag behöll, tror jag. 😀

Så befinner du dig i samma situation som jag när det gäller pengar och mat – ta en titt in på food2change och bli medlem direkt! =)

Arkiv
Translate