Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

Ni är väl som jag, antar jag. Ni har säkert också grejer som ni skulle behöva göra för att stabilisera ert må-bra. Behov att tillfredsställa. De där behoven som man hela tiden vet om, men som man åtminstone i perioder skiter i att ens titta på, för man har så mycket annat för sig med att gå runt och må dåligt och.. ja, ni vet.

För min del är det mat och sömn det handlar om. Sover jag på alltför konstiga tider, för lite, för mycket, whatever, så blir det konstigt. Äter jag för lite, för mycket, för konstigt… ja, då blir det jätteskumt.

Men alltså, jag är ju helt värdelös på att hålla på de här sakerna hela tiden.

Och eftersom jag känner mig lite påhittig just nu, och dessutom kommit överens med mitt boendestöd om att sätta upp en lapp nånstans med en påminnelse om att det är bra att lägga sig tidigare än typ halv fyra på morgonen, så bestämde jag mig för att göra nåt som kanske fler än jag har nytta av.

En behovkarta.

Jag har utformat det här som ett papper (!) där man skriver ner två behov, och hur man tillfredsställer dem på något slags bra, effektivt sätt (som man fixar), och dessutom skriver under på att man inte ska bli besviken på sig själv om man inte lyckas. För det är något som i alla fall jag blir otroligt stressad av; känslan av att det inte är ok att misslyckas.

grass

Illustration behovkarta

Klicka på bilden så öppnas behovkartan som en pdf (öppnas i nytt fönster).

Jag har tänkt testa det här under åtminstone en eller ett par veckor, för att se hur jag tycker det funkar. Om du har lust att också testa – gör’t! =) Du får sprida den här pdf’n bäst du vill, dessutom. Om den fungerar för dig blir jag skitglad. Funkar den för mig blir jag också skitglad, fast på ett annat sätt.

Jag tänker mig för övrigt att två behov kanske räcker, men är det så att du har flera saker du vill påminna dig själv om – skriv ut fler kopior. Hur svårt kan det vara, liksom!?

Det enda jag önskar mig att du kommer ihåg och tänker på, är att inte bli besviken på dig själv om du inte fixar att följa de här påminnelserna. Och påminnelser är det enda jag vill att det här ska vara. Inget måste. Måsten är förbjudna.

Du får jättegärna berätta hur det går för dig. Om du lyckas tillfredsställa dina egna behov för att kunna upprätthålla någon slags stabilitet.

Puss å kram så länge – och lycka till! =)

Arkiv
Translate