Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

Det som, tror jag, är viktigast för mig i mitt liv, är att ha kontroll. När jag mådde som sämst hade jag ingen som helst kontroll över vad som hände – ni vet, när jag fråntogs allt, sak efter sak försvann och jag kunde inte kontrollera det.

bloodstained_line

Jag låg och funderade lite på det här när jag lade mig i natt (sent – framåt fyra eller så). Nämligen så går jag runt och mår.. inte dåligt eller crappigt, egentligen, men jag är – uttråkad, kan man kanske säga. Varje dag ser precis exakt likadan ut, och jag märker hur jag förfaller i mitt sätt att tänka och agera. Och jag insåg att jag låter omständigheterna ta kontrollen över mig, när det borde vara tvärtom.

Dessa tankar leder fram till slutsatsen att om jag vill se någon slags förändring i mitt liv, så lär jag åstadkomma den själv. Ta kontrollen. Kräva kontrollen. Och faktum är att om det är någonting jag inte är ok med här i världen, så är det när andra människor tar sig friheter med kontrollen över mitt liv.

Nu kan ju det här betyda och innebära lite vad som helst, inser jag. Men jag tror att det viktigaste just precis exakt nu, är att ta kontrollen över mina dagar. Nu har det i och för sig varit väldigt mycket tid som gått åt till att bygga upp hemsidor till höger och vänster (och nej, jag är inte klar) efter hackattacken för en vecka sen, och efter webhotellets skumma avstängning av mitt konto veckan innan det, men förr eller senare lär jag ju bli klar.

Framför allt är det två saker jag känner att jag måste ta kontroll över. Helst på ett sätt som är konstant, och inte går i perioder. Det är nämligen också ett problem; jag har inga problem med att både ta och ha kontroll – i perioder. Men så efter ett tag tappar jag lusten och orken att ha den där kontrollen, och så går jag in i en period utan kontroll – och mår således också sämre tills jag tar tag i kontrollen igen.

  • Sömn
    Just nu lägger jag mig generellt rätt sent. Mindre bra – jag skulle behöva komma i säng senast ett och kliva upp runt tio. Många års övning har gett mig insikten att jag funkar bäst på ungefär nio timmars sömn.
  • Mat
    Jag behöver äta ordentligt. Just nu har jag regenererat till ett stadie där jag inte äter frukost, och äter två mål mat per dag med många timmars mellanrum. Jag behöver (framför allt med tanke på framtida gastric bypass) äta små mål, men många gånger per dag.

Så när jag vet allt det här – varför ska det vara så in i helvete svårt att hålla fast vid?

 

Well. Jag antar att jag nu med dessa insikter vet vad jag har att göra framöver. Satsa på att få sömn och matvanor i ordning. Jag behöver också få lite ordning på mina dagar, så att jag inte bara sitter och glor på tv-serier, bygger hemsidor och så vidare – men babysteps. Annars blir det för stora förändringar och jag blir knäckt för att jag inte klarar av att genomföra dem allihop.

Buss på’t! =)

Arkiv
Translate