Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

När jag var yngre ägnade jag rätt mycket tid åt att shoppa. Allt och ingenting, egentligen. Jag och min bästa kompis Chamilla bodde i och för sig i olika städer (jag i Västerås och hon i Sala), men vi ägnade ändå timtal åt att (bland annat) prata om våra inköp. Chamilla shoppade mycket kläder och smink, medan jag shoppade en hel del småhyllor att ha på väggen (Indiska) och annan diverse heminredning som jag inte ens kommer ihåg vad det kan ha varit, idag.

Alltså, det här med att fasa ut Venlafaxin är en otroligt intressant upplevelse. Igår kväll hade jag någon form av märklig.. inte ångest och egentligen inte panik heller, men.. ågren!? Tja, vad det nu var – en obehaglig, dryg och sjuklig episod av det bara några timmar långa slaget. Men en av sakerna som kommer med detta är att jag blir klarare i huvudet och reflekterar både mer och bättre.

[column_half]

När jag fick Venlafaxin utskrivet av min husläkare 2010 har jag för mig att han faktiskt upplyste mig om att det är lätt hänt att gå upp i vikt av den. Jag tycker mig också minnas att jag just då var av åsikten att om det blev så, fick jag ta det senare. Det viktigaste just då var att jag fick må bättre i skallen. Och så blev det ju – både med skallen och med vikten.

Förr om åren, från det att jag blev av med oskulden (förvånansvärt och ovanligt nog på skolavslutningen i nian) tills jag började äta Venlafaxin, var det två saker som var “my things”, so to speak. Jag hade sex och jag shoppade. Framför allt hade jag sex med mitt ex, och detta som allt annat gick i perioder för mig (oss). Jag hade i och för sig perioder när jag var chokladberoende också, men det handlade om ett par, tre månader åt gången där jag åt kanske.. jamen ni vet, 3 för 10 på ICA, visserligen dagligen, men det går ändå inte att jämföra med den konsumtion jag haft de senaste 3-4 åren.

Ni vet ju att jag köpte tre lampor på Tradera för nån månad sen (drygt). Nu har jag köpt en ljuslykta – se bild, som jag får hem nästa vecka.

Röd ljuslykta, inköpt på Tradera

… och jag har börjat fundera över mitt behov att göra av med pengar. Igen. Just denna frågeställning har varit central i största delen av mitt liv. Jag har ingen hand med pengar. De rinner mellan fingrarna utan att jag ens vet vad jag gör med dem. Det är stört jävla omöjligt att hålla i dem – jag skulle behöva ha dem i koppel!

[/column_half][column_half_last]

Och det har verkligen alltid varit så. Och jag har under så oerhört många år trott att jag gått och burit på någon slags övertygelse/föreställning om att jag inte tror att jag förtjänar att ha några pengar, alltså måste jag göra slut på dem innan de tar slut, typ. Eller innan jag märker att de är där.

Nu har jag, tror jag i alla fall, förlikat mig med det faktum att det behöver inte finnas någon anledning till varför jag inte kan hantera pengar bättre än jag kan. Det räcker liksom med att jag har bipolär sjukdom, och att det här med att göra av med pengar på något sätt tycks tillfredsställa något djupt rotat behov utan att det för den sakens skull finns anledning att leta rätt på behovet och ta bort det.

Min tanke med det här inlägget var på något sätt att jag ser det som glädjande att min världsbild så sakteliga börjar förändras igen. Eller. Världsbild… Att jag så sakteliga börjar röra mig från sockermissbruk till shopping, som åtminstone jag personligen anser vara mer produktivt. Om jag därefter så sakteliga kan börja röra mig mot sex igen, som jag inte idkat på.. well… öööhmm.. många år… så vore ju det givande på alla sätt och vis 😉

Men jag kan väl säga såhär… jag är för tillfället hyfsat nöjd med att jag har en begränsad peng att leva på per månad. För tillfället sitter jag nämligen och räknar på hur mycket jag kan spendera på diverse grejer på Tradera den här månaden. Jag är också förhoppningsfull om att jag ska kunna få en god man (har blivit kallad till läkare för att få läkarintyg angående detta), vilket kommer att kunna hjälpa mig desto mer.

Line of flowers

[/column_half_last]

Arkiv
Translate