Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

Jag äter ju då alltså tre mediciner för min bipolaritet.

Först och främst äter jag Venlafaxin, som är det lyckopiller jag fick från början när jag gick till min husläkare på grund av depression. Det är också den som strulat till mitt sockerberoende så till den milda grad. Den påverkar hjärnans belöningssystem, och det kan säkert slå på olika sätt – men hos mig slog det sig ned på sockerbegäret.

Den andra medicinen jag äter är Lamotrigin. Den ska fungera stämningsutjämnande, alltså få ner skillnaderna mellan bra och dåligt så att det inte blir så hoppigt. Den här medicinen verkar fungera lite olika på olika människor – äter jag mer än 50mg av den blir jag så fruktansvärt trött att jag inte kan hålla mig vaken – alls. En väninna till mig äter, tror jag, 200mg, och hon blir pigg av den. Orättvist, kan jag tycka…

Sist men inte minst äter jag också Voxra. Den som ska ge energi – vilket den också gör, i kombination med Venlafaxinet. På egen hand tyckte jag inte att den gav mig ett smack, och den har då rakt inte hjälpt mot depressionen. Jag äter i dagsläget vad som mig veterligen är full dos av Voxra (300mg).

Tidigare har jag tagit alla dessa mediciner vid ett och samma tillfälle – på morgonen, så tidigt som möjligt. Det har resulterat i ett fortsatt sockerbegär, att jag varit varierande trött och pigg, men oftast piggare framåt sen kväll/natt. Därför kom jag på nu i veckan när jag latade mig och lät bli att fylla på min dosett, att jag kanske skulle omplanera mitt intag av medicinerna.

. Nu har jag beslutat mig för att ta Voxra på morgonen, eftersom den ska ge energi. Dessutom så tyckte min läkare förut att jag skulle ta den på morgonen (jag har tidigare tagit allt på morgonen). Därefter tar jag Venlafaxinet och Lamotriginet på kvällen, så att sockerbegäret och tröttheten sker under natten när jag ändå ska sova.

bird_row

Utöver detta med mediciner och så, så tänkte jag vara duktig och komma ihåg att förstärka mig själv i sådant jag tycker att jag har gjort bra.

Så here goes… 🙂

  • Jag dammsög och torkade golv häromdagen när det var 30 grader varmt i skuggan och min lägenhet var ungefär 27 grader varm. Det var ett svettbad utan dess like – but I did make it happen.
  • Jag tog hand om disken idag, fast att jag egentligen inte hade lust. Det var inte nån gigantisk disk, men ändå.
  • Jag håller på att rensa ur köksskåp och annat uppe i lägenheten, och ska ge mig på mina förråd när det blir svalare. Förhoppningsvis kommer jag ju att kunna flytta framöver, och då vill jag ha rensat bort så mycket som det bara går.
  • Jag har börjat bry mig om mitt hem igen, såtillvida att det börjar bli viktigt med hur saker ser ut. Jag har precis köpt ett par fönsterlampor på Brödet och Fiskarna, jag vill ha nya gardiner osv. För mig är det en stor sak, eftersom det varit så otroligt långt ner på prioriteringslistan i så många år.

Så ni ser – det finns trots allt saker att vara nöjd, stolt, glad och tacksam för  =)

Arkiv
Translate