Förstasidan

Jag har bloggat om livet med bipolär sjukdom (typ II) sedan strax efter att jag fick min diagnos. Livet är onekligen en resa, och för tillfället befinner jag mig på en rätt bra plats.

 

Häng gärna med och läs om hur jag hanterar – det mesta, faktiskt. 🙂

 

/Malinka P.

Visste ni att det börjat gå en tv-serie om en kvinna som lever med bipolär sjukdom? Det visste inte jag förrän för några veckor sen. Jag har precis tittat på första avsnittet, och kände att jag ville uppmärksamma den här serien en aning.

Min upplevelse av hur bipolär sjukdom porträtteras i tv-serier är att personen som lider av det är spritt språngande galen. De extremt få gånger jag sett ett serieavsnitt eller annat där bipolär sjukdom tas upp, har alltid handlat om typ I och maniska tillstånd där personen i fråga är just galen. Ingen människa förstår dem, de sprattlar och är helt hysteriska och måste sövas ner för att kunna spännas fast på en säng och inte skada sig själva. Jamen ni vet. Riktigt jävla sinnessjuka framstår de som.

Och det där stör mig. Nog för att vi med bipolär sjukdom fungerar på andra sätt än friska människor, och nog för att våra hypomaniska eller maniska perioder kan vara skumma att hantera… men man måste kanske inte framställa det enbart så.

Därför gläder det mig oerhört att få se en serie som åtminstone i första avsnittet ger en so far nyanserad bild av bipolär sjukdom. Vi får se henne i ett maniskt skov och på väg in i ett depressivt skov, och vi får se henne i ett hyfsat normalt tillstånd i jobbsituationer där hon hanterar andra människor med diverse skador på hjärnan. Kelly Reilly som spelar huvudrollen gör ett bra jobb med att porträttera en bipolär person, och det är intressant att se hur hennes familjemedlemmar hanterar hennes sjukdom. Speciellt med tanke på att jag själv lever ensam och mina föräldrar aldrig ser/upplever mig in person, oavsett hur jag mår.

Jag gläder mig också åt att jag faktiskt känner igen mig. Jag känner igen mig när hon säger att hon älskar sina maniska skov (jag blir aldrig manisk, men jag älskar mina hypomana episoder), jag känner igen mig när hon säger att hon inte vet vad normal betyder, jag känner igen mig när hon ber sin brors fru om ursäkt när hon gjort något i en mani, och jag kan känna igen/förstå broderns frus reaktion också.

Här kan man läsa lite mer om serien som heter the Black box.

Arkiv
Translate